ceturtdiena, 2012. gada 9. augusts

Ķelne

        Ašafenburgā ciemojas kaimiņienes vecāki. Izplānota ārkārtīgi intensīva ceļošanas programma 10 dienu garumā. Tiku līdzi uz Ķelni! Līdz šim no domāju, ka vislabāk no lielajām pilsētām man patīk Frankfurte, bet tagad varu teikt, ka Ķelne noteikti ir iespaidīgāka. Elpa aizrāvās, ieraugot grandiozo katedrāli!!
      Pirms pāris gadiem uzzināju, ka pastāv tāds kāpņu tūrisms. Tā kā pie manām ikdienas aktivitātēm Siguldā ir ierasts vagoniņa trepīšu kāpiens un tas vairs nesagādā grūtības, tieši otrādi - prieku,  visur, kur braucu, meklēju izdevību kaut kur uzkāpt ! Tāda iespēja man bija Ķelnes katedrālē, būtībā uz pirkstgaliem pa šauro vītņveida kāpņu iekšmalu rāpjoties augšup.
Un brīnumi arī Ķelnē - nu gaisā sēdētājam pievienojies vēl viens kolēģis! :)
 Mani spāņu kolēģi gan nevarēja saprast, kāpēc es fotografēju viņiem tik ierastos [čurros]! :)
Kopš 1792. gada "Smaržu māja" ar numuru 4711 ir pazīstama visā pasaulē. 
Pēc nostāsta kāds mūks tirgotājam Mulhenam  1792. gada oktobrī kā kāzu dāvanu pasniedza slepenu recepti ar "aqua mirabilis" jeb brīnumūdeni, kas paredzēts gan iekšējai, gan ārējai lietošanai. Mulhens izveidoja mazu ražotni Ķelnē, kur radīja pirmo "Eau de Cologne" kā ārstniecisku ūdeni. Pēc kāda laika arī J.V. Gēte un R. Vāgners pievienojās smaržūdens lietotāju vidum. 
Vēlāk itālis J.M. Farina pēc savas uzturēšanās Ķelnē radīja jaunu  "(smarž)ūdeni no Ķelnes". Šis smaržūdens kļuva ārkārtīgi populārs. 
Oriģinālais Ķelnes smaržūdens. 
Dienas beigās jau tīri labi sāku saprast spāniski! :D

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru